perjantai 21. lokakuuta 2016

Rajalan syksy


Minulla on "suhde" puutarhurin kanssa. Kun vien hänelle hunajaa, hän maksaa tavaralla. Tässä onkin sitten ensi kevääksi taas multaa ja lannoitteita. Näyttääpä kuormassa olevan puukin.
 

 

Puu on luumupuu ja tietenkin tarkoitettu 3(4)-vyöhykkeelle. Eihän tänne 5:lle ole mitään muuta kuin kitkerimmät omenapuut. Kuitenkin aina yritän, ehkäpä tämä yksilö on kestävä! Paikkaa valitsin tarkasti, seisoin aina jollakin kohdalla pihamaata ja tunnustelin tuulta. Tässä metsän reunassa tuntui lämpimimmältä.

Laskin , että olen tänä kesänä istuttanut 7 puuta ja 5 pensasta. Ensinnäkin talvella kuolleiden tilalle luumu- ja kirsikkapuita ja sitten vaikka nämä kuuset, joiden tarkoitus jossakin tulevaisuudessa on suojata ja muuttaa mikroilmastoa lämpimäksi. Saa nyt sitten nähdä tuleeko se aika minulle vai jollekin muulle. Nämä kuuset on maasta revittyjä/kaivettuja ja niitä täytyy kovasti paapoa nyt syksyllä ja vielä keväällä, että pysyisivät hengissä. 

Sitten kun työt Rajalassa loppuvat, aloitan puun hakkuun. Saankohan halki tämänkin pölkyn?
 

Kyllä, minulla on ovela keino aloittaa reunasta.
 

Ja  nyrhiä koko pölkky pieneksi. Ja vielä kerran keskeltä halki! Nämä ovat Majalan puita, sinne pitää olla näin pieniä, kun pitemmät eivät kamiinaan mahdu.

6 kommenttia:

 1. Suhde puutarhuriin on oikein hyvä olemassa. Komeasti halkaistu!

  VastaaPoista
 2. Ensimmäiseksi: Kiitos että muistutit verkoista luumu- ja omenapuun ympärille. Laitoin heti muistilapun. Kuinka se onkin unohtunut.
  Minunkaan luumupuuni ei ole voinut oikein hyvin tänä kesänä, vaikka täällä etelässä pitäisi pärjätä. Tämä hapan, kallioinen, mäki on syynä, multakerros on matala ja vaikka kuinka lisään multaa, männyt syövät sen heti.

  Hyvä kun saat multaa ja voimaa, niitä tarvitaan koko ajan.
  Itse olet kyllä voima- ja taitonainen :-)

  VastaaPoista
 3. Ennenvanhaan toimi hyvin vaihtokauppa sillä jopa elettiin maaseudulla.
  Nykykirveet ovat huomattavasti kestävämpiä pysymään tupessa.

  VastaaPoista
 4. Ahkeruutta riittää ja ihania puutarhatöitä - aina kannattaa yrittää.

  VastaaPoista
 5. Kyllä puutarhurin työ onkuin onnenarvan nostoa. Haasteellisen hauskaa ja kyllä se palkitsee tekijäänsäkin. Voimanainen halkoo puuta , hienoa.

  VastaaPoista
 6. Tuolla tavoin täälläkin pelaa, minä jeesaan jotakuta ja hän minua.
  Katselen lämmöllä kuusiasi. Minä hain naapurin pihasta kaatouhan alla olleen pikku kuusen omaan pihaan. Istutin ja juttelen sille päivittäin. Hipaisen sen oksia kevyesti ja kuiskaan, kasva minulle joulukuuseksi.
  Kuten sinä, minä olen aloitellut myös puuhommat. Taidat olla tehopakkaus kirveen kanssa.

  VastaaPoista