tiistai 7. heinäkuuta 2015

Kyiden paratiisi?

 
Olen tähän asti pitänyt Rajalan mökkiä omana pienenä paratiisinani, mutta nyt vähän tuntuu mustemmalta. Olen tuon samaisen kyyn nähnyt ennenkin, se luikahti aitan alle ja luulin, että se menee sieltä metsään. No, se aitan alus taisikin olla sen koti. Nyt näin ensin tuon nahan ja  kun katsoin tarkemmin ympärilleni, sen entisen nahkansa omistaja loikoili aitan porraskivellä. En ole koskaan tappanut mitään eläintä (paitsi hyttysiä ja kärpäsiä) mutta nyt hain ison kiven ja ajattelin pudottaa sen päälle. Teinkin niin, mutta kärmes luikerteli vahingoittumattomana kotiinsa aitan alle. Minä komensin koiran autoon, kävin äkkiä kastelemassa tomaatit ja ajettiin pois.
 Ei ihan kivalta tunnu, jotain on varmaan muuttunut. Ensin mehiläinen pistää koiraa, niin että se on kaksi päivää kipeänä ja nyt käärmeet kulkevat pihalla!

Jatkan vielä juttua. En edes uskaltanut huutaa enkä kiljua käärmeen nähdessäni, ettei koira säikähdä.
Näin nimittäin sisällä ison hiiren vötkäleen ja huusin kuin mieletön, niin että Lili luuli, että huusin hänelle ja pelkäsi minua koko illan. Mutta vapisutin kyllä inhosta itseäni. Voi kamala, en saata katsoa edes tuota nahkaa!!
Hiirtenkin kanssa olen joutunut tekemisiin, nimittäin niiden jätösten. Ensin siivosin aitat, no se on ihan normaalia, että lattialla on papanoita. Sitten löysin tiskipöydän lusikkatelineestä, lusikkalaatikosta, kauhalaatikosta ja lopulta vielä kamarin kirjahyllyn astiakaapista hiiren papanoita. Niinpä sitten vuoron perään pesin lusikat ja astiat kiehuvalla vedellä. Nyt en tiedä mitä niille hiirille tekisin, en uskalla koiran takia laittaa myrkkyjä. Täytynee käydä ostamassa se räpsähtävä lisku!

19 kommenttia:

 1. Huh-huh.
  Tuntuu kurjalta, jos ne himskatin kyyt on siellä ruvenneet viihtymään. Voisin lainata pari siiliä, jos olisit lähempänä. Mutta alkuaikoina kun täällälin oli vielä käärmeitä niin neuvoittiin etikalla karkottamaan:
  Kyykäärmeillä on erityisen hyvä hajuaisti. Kaada etikkaa kiviin, lautakasoihin ja paikkoihin joihin et halua kyyn ilmestyvän. Etikan haju pitää kyykäärmeet loitolla.

  VastaaPoista
 2. Voi surkeus. Olehan varovainen .Kyy on kyllä pelottava ja vaarallinen.Itse kyllä myös pudottaisin kiven päälle.Toivotaan että saat rauhan palautumaan mökillesi.

  VastaaPoista
 3. Onpa inha, kun pihaan tulevat. Meilläkin viime kesänä eka kerran tässä asuessa oli kyy pihalla.

  Ami muutti lepotasolle viikko sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että! Se noissa eläimissä on paha puoli, kun ne ovat niin lyhytikäisiä. Koti tuntuu autiolta kun eläin lähtee.

   Poista
 4. Koiran kanssa kannattaa olla varovainen, Kyypakkaus kannattaa hankkia varalle. Ehkä joku karkote, niin kuin tuo etikka toimisi kyihin.
  Hiiriä en pelkää, en kyllä niitä kyitäkään, kun ei terveelle ihmiselle ole vaarallinen. Äitiä puri marjareissulla. Vähän oli käsi kipeä ja turvoksissa. Meni itsestään ohi.
  Meidän mökkisaaressa ei niitä onneksi olekaan. Saisi pelätä koirien puolesta.
  Mantereessa on ja suurimmassa saaressa paljonkin. Ovat rauhoitettuja, joten hankala tilanne, jos pihassa paljon. Käytkö nyt vähemmän, kuin aikaisemmin Rajalassa? Kyyt pyrkivät usein loitommalle, jos pihassa jatkuvaa liikettä.
  Toivottavasti saat ne häädettyä sillä etikalla :-)

  VastaaPoista
 5. kurja juttu, toivon et keksit keinot millä saat kyyt pois pihapiiristä jo ihan Lilinkin takia

  VastaaPoista
 6. Ami olisi kuntonsa puoleata vielä mennyt, mutta pissa ei pysynyt sisällä, se valui itsestään ulos. Sisäkoirana se oli vähän työläs pitää.

  VastaaPoista
 7. Jo vain sinullakin on pirtissäsi hiiri ongelma. Jos et käytä lossia niin myrkkyä sitten.
  Olemme etsineet Hiirten sisääntulo aukon ja siinä on ongelma koska veranta on myöhemmällä vuosikymmenellä rakennettu. Toistaiseksi myrkkyä on pidetty verannan komerossa, 4:s vuosi menossa.
  Hiiret ei ole päässy sisälle enään.
  Jos hiiret pääsee mökkiisi niin etsi kulkuaukot ja pellitä laudan kanssa.
  Hiiripissa ja papanat on paha terveysongelma joka tulisi hoitaa pois, kyl se onnistuu.
  Pihapirrissämme majaili kyykäärme joka ei totellu hätistämistä,jouduin tappamaan lapion terällä ja syötin muurahaispesään. Nyt olemme saaneet olla vuoden rauhassa. Joitakin vaski käärmeitä luikertelee mutta ne ovat vaarattomia.
  Onnea ja viisautta metsästämiseen!
  Mökkimaailmassa on jatkuva taistelu ihmisen ja pieneläinten välillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä korjattiin mökkiä ja mies teki siihen uuden kivijalan. Kivijalan ja puun väliin laitettiin hiiriverkko. Hiirten tulo väheni, mutta ei kokonaan loppunut. Alkuvuosina laitoin hiiren myrkkyä, punaisia kauraryynejä. Niitä löytyi sängystä, sukista, kengistä ja sohvatyynyjen alta. Sitten ostin sellaisen sinisen myrkkypalan. Seuraavalla kerralla mökille tullessa se oli keskilattialla. Niinpä nyt, kun meillä on koira, en uskalla mitään myrkkyä laittaa. Mutta taistelu jatkuu!!

   Poista
 8. oNGELMA ON! Niitä on vaikea hävittää, kokemusta on. minä laitoin tuvan sisään muovikipon, sinne myrkyt ja ovet kiinni. Ikkunasta katselin kun hiirijoukkio kuhisi kipolla ja söi myrkyt. Sen jälkeen niille tulee jano ja ne hakeutuvat jonnekin veden lähelle, joten kaivon kannnet kiinni. Tuolleen sai hiiret kadotettua, eikä koiralle ongelmaa, kun ovet olivat myrkyn aja kiinni. Kyllä olen kyynkin joutunut tappamaan, kun se oli asuttunut pihapiiriin, koirallekin hankala juttu. Onnea ja menestystä :)

  VastaaPoista
 9. Meillä koira jo viikon sairaana, mitä lienee saanut sisuksiinsa.

  VastaaPoista
 10. Me laitoimme tupaan hiirenkarkoittimen töpseliin ja hyvin on toiminut. Ei ole enää näkynyt hiiriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä; ei ole kuullut eikä näkynyt hiiriä hiirenkarkottimen hankittuani; tosi hyvä vehje eikä häiritse koiria eikä kissoja. Ja yksinkertainen eli vaan töpseliin ja sillä sipuli. Niitä on myös kosteisiin paikkoihin eli jos vaikka kellariin tarvitsisi.
   Kyyn päälle vois yrittää myös heittää jääkylmää vettä ja käyttää trimmaria ja tömistellä muutenkin ulkosalla. Voisi ehkä ottaa yhteyttä myös henkilöön, joka voisi tulla siirtämään kyyn pois? Kyythän on rauhotettuja?

   Poista
  2. Muuten hienoa, mutta mökillä ei ole töpseliä!! No, olen tietenkin kuullut, että myös patterilla voisi olla hiirenkarkottimia.

   Poista
 11. Miksi käärmeet majoittuvat pihapiiriin? Ehkä myös siksi että siellä on ruokaa eli hiiriä?

  Vaskitsa ei ole käärme vaan lisko ja aivan vaaraton ihmiselle. Rantakäärme ja kangaskäärme ovat myös vaarattomia. Joskus voi rantakäärmeen ja kyyn sekoittaa; kyy voi olla myös musta väriltään. Erona on se sik-sak-selässä (joka ei aina näy), rantakäärmeen keltaiset täplät silmäkulmissa sekä pupillin erilaisuus.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kyy

  VastaaPoista
 12. Peikko luulee, että kärmes voisi syödä niitä hiiriä.

  VastaaPoista
 13. Käärmeistä ei taida päästä eroon mitenkään, kun ne kulkevat aina lähes samoja reittejä liikkuessaan talvipaikasta kesälaitumille. Huushollini on käärmeiden kulkureitillä, että yhtään kesää ei ole mennyt vuosikymmenien aikana, etterikö pihalla olisi käärme lötkötellyt. Ja aamulla kun ulos kurkistan, tarkistan porrasedeun etten astu heti ulosmennessä kyyn päälle. En niistä opi tykkäämään vaikka kuinka söisivät hiiret sun muut tuholaiset, aina saa olla kumppareissa ja varuillaan niiden kanssa.

  VastaaPoista
 14. Meillä ei ole näkynyt käärmeitä mökillä - muuraisia on sitten yllin kyllin sen sijaan. Ehkä ne pitävät käärmeet poissa.
  Hiirille annoin vajaan sinistä, muttei oole kelvannut lainkaan - punainen myrkky kelpasi ja hävisi alta aikayksikön - ja löytyi huussiturvesaavista! Nyt vain punaista ei enää saa.
  Meillä on muutama hiirenlossa ja aina siilloin tällöin tärppää vajassa. Sisälle ne eivät ole tulleet enää vuosiin saunakamariinkaan, koska siellä on tuo sähköinen karkoitin samoin muin mökissäkin.
  Lossaq taitaisi olla paras kokeilu esim kaapin alle, jonne Lili ei pääse.

  VastaaPoista
 15. No on sulla siellä nyt hiiri ja kyyongelmia yhtä aikaa.
  Toivon, että löydät niihin jonkun karkotusjutun.
  Toivon sitä jo Lilinkin puolesta, ettei vain käärme uudelleen sitä purase..
  Kauhistus oikein, mä kun pelkään niitä molempia yhtäpaljon, iikk!

  VastaaPoista