keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Puutöitä

 
 Tässä mehiläishommassa joutuu tekemään myös puutöitä. Jotkut tekevät kalustonsa, laatikot, pohjat ja katot itse. Minä tyydyn vain näihin kehiin. Niitä myydään valmiina kapuloina ja ne pitää sitten koota ja langoittaa. Lankojen päälle sulatetaan akkulaturin  ja sähkövirran avulla vahalevy. Kun kehät ovat olleet pesissä monta kertaa, ne tummuvat vähitellen ja  mustuneet vahat voidaan sulattaa, ja vanhat puukehät voidaan puhdistaa keittämällä .Niin ne sitten voi kunnostaa takaisin pesään.

 
 Pesässä ollessaan raskas vaha ja hunajamassa on löysentänyt lankoja. Tässä laitoin uuden naulan listaan ja kiristän langan sen ympärille. Huomaa punainen vekotin yläkulmassa.

 
Sanon sitä rypistäjäksi. Langan voi kiristää myös rypyttämällä, kuten tässä on tehty. Entinen rypytetty lanka pitää taas kiristää, niin kuin ylemmässä kuvassa tein.

Jee, pitää taas sonnustautua paksuun college pukuun, haalariin, pitkiin hanskoihin ja kumisaappaisiin. Mehiläispesällä tarkenee! Hunajaa on pesissä, pitkästä aikaa.

8 kommenttia:

  1. Sillä lailla, kiitos valistuksesta olipa mielenkiintoista saada tietää kuinka perusjuttu tehdään.

    VastaaPoista
  2. Yhä vain ihmettelen kuinka paljon hommaa mehiläispesien hoidossa on. On sinulla kiva helleasu;)

    VastaaPoista
  3. Pistoksia onkin hyvä varoa! Kuumalla on tukalaa tuo pesilläkäynti.

    VastaaPoista
  4. No huh, olet kyllä avannut silmäni mehiläishoidon suhteen. En olisi ikuna tiennyt siihen liittyvästä paljosta työstä!

    VastaaPoista
  5. On sinulla monipuolista ja puusepän taidotkin hallinnassa. Hauska kuulla jotta hunajaa tulee vaikka alkukesä olikin kylmää.

    VastaaPoista
  6. Puutyöt on kivoja ja tuollainen hyödyllinen puuhailu varmasti hyvin palkitsevaa. Mehiläisetkin ovat kiittäneet :)

    VastaaPoista
  7. Puutöitä on saanut tänäkesänä tehdä oikein olantakaa ja onkia mettisiä puista. Luulen olevani kohta myös mehiläisasiantuntija ;D

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista