lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kukkaniitty

 Minulla on tämä ihana pikkuinen niitty mökin pihalla. Kylvin siihen aikoinaan jonkin niittykukkaseoksen. Siitä on miltei kaikki muu kadonnut, vain tämä ahdekaunokki on jäljellä. Mutta miten se onkaan tuottoisa.
Niittyni aivan kuhisee mehiläisiä, kimalaisia ja monenlaisia perhosia. On vain niin, ettei tällainen pieni niitty riitä!
Nyt on tämä kesä juuri niinkuin ennustin kesän alussa, OUTO. Kaikki mikä on voinut mennä mehiläishoidossa pieleen on mennyt pieleen. Olen myös alkanut katsella ympäristöjä sillä silmällä, että onko niitä luonnonkukkia enää missään. Ja toden totta, niitä ei ole. Minun tarhapaikat ovat niin hyvin viljeltyjä, ojitettuja ja myrkytettyjä, ettei mehiläisille riitä kukkia. Minulla on mökillä jopa kaksi pientä peltoa, joita ei viljellä. Luuletteko, että ne kasvavat horsmaa? EI! Olen yrittänyt sitä jopa kasvattaa, mutta pellot kasvavat nokkosta ja juolavehnää. Niinpä olen mietintämyssyn kanssa suunnitellut, miten saisin niityn kukoistamaan  vaikka edes toiselle pellolle. En tiedä vielä. Myssy toimii edelleen.

11 kommenttia:

 1. Jos haluat hunajaa on pakko panna peltoihin mehiläisille sopivia kukki jotka eriaikoina kukoistaa. Ei sellaisilla pelloilla mitään iloa ole jos ei ole kukkia edes vähän.

  VastaaPoista
 2. Juolavehnä, tuo rikkakasvien aatelinen. Plääh, millä sen saa hävitettyä kun myrkytyskään ei tepsiny, ainakaan meidän peltoon.

  VastaaPoista
 3. Niin ja vielä se nokkonen! Se ei kuulemma ole edes kotoperäinen kasvi, vaan se on kulkeutunut tai tuotu Venäjältä!!!!! IIIK!!

  VastaaPoista
 4. myös uutista kuuntelin mehiläisten ahdinkoa, voi surku. mehiläisten tapaan värjäri tykkää ahdekaunokista, viikolla keräsin peräkontin täyteen marjareissulta palatessa, isäntä haketti ja ovat nyt ylisillä kuivumassa tulevia värjäyksiä varten.

  VastaaPoista
 5. Kaunis on kukkapeltosi. Mutta tuo juolaheinänokkosongelma.... hmm.... Ei muuta kuin kauhakuormaaja kehiin ja uudet mullat ja kukansiemenet... tai...

  VastaaPoista
 6. Niinpä, kauhakuormaajalle töitä ja kylvä uusia siemeniä. Kukinta-aikaa pitkin kesää niin mehiläiset kiittää..surrurr.

  VastaaPoista
 7. Ei naurata täälläkään mehiläisten puolesta. Sama sadolle, kun pysyisivät hengissä.

  VastaaPoista
 8. Mehiläiset ja muut pörisijät ovat hirmu tärkeitä. Oikeasti kaikilla kasveillakin on merkityksensä, ei vain perunalla ja ohralla.

  VastaaPoista
 9. Meillä mehiläispesien kehitys on ollut myöhässä ja kesä 2 viikkoa normaalia edellä. Kaikki hunajakasvit jo kukkineet. Niinpä arvaat tilanteen.

  VastaaPoista
 10. Onpas ihana kukka niitty ja kaunis!
  Mehiläiselle ja pörriäisten tärkeä paikka!
  Aurinkoa sinulle viikkoosi!

  VastaaPoista
 11. Olen ihan samaa mieltä kanssasi, tämä kesä on outo. Olen pahoillani mehiläistilanteestasi. Ei hunajaa tule ei, jos ei kukkasia ole. On vaan iso työ saada roskakasvusto pellosta pois. Aikanaan itse taistelin juolavehnän kanssa ja se voitti.

  VastaaPoista