sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Viinirypäleitä


Pelkäsin hallayötä ja tyhjensin kasvihuoneen. Zilga-rypäleet ovat nyt aivan kypsiä ja ihania!


En olisi ikinä uskonut tekeväni tällaista: viinin korjuuta! Tuntui tosi hartaalta poimia rypäleet ämpäriin, kuin olisin tehnyt jotain pyhää työtä.
Lapsena en ollut nähnyt edes omenapuuta, ei niitä siihen aikaan ollut ihmisten pihoissa. Kun menin Jyväskylään opiskelemaan, siellä oli pihoissa omenapuita ja ihailin niitä tosi paljon. Sittemmin pohjoisia oloja kestäviä lajikkeita on kehitetty ja omppupuitakin on isoksi kasvaneina omassa pihassa. Mutta, että vielä viinirypäleitä: hurjaa!!
Kerron sitten talvetuksesta kun sen aika tulee.

17 kommenttia:

 1. Varmasti harras tunne, en epäile hetkeäkään. Niin kauniita rypäleterttuja.
  Poljetko viiniksi? Vai syötkö heti. Minä jo haukkasin.

  VastaaPoista
 2. Voi nam! miten herkullisa ja paljon.
  Popsin jo näin ruudun takaa niitä...tais jo puoli ämpärristä mennäkkin.
  Saas nähdä miten minun käy kun meinaan ens kesänä myös kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Voi noin paljon ihania naposteltavia, vain poljetko nee viiniksi ?

  VastaaPoista
 4. Kylläpä näyttävät herkullisilta, aah! Tosi kypsiä ja meheviä, vaikka oli tällainen kesä. Teetkö tuoremehua vai pidätkö syöntikekkerit jälkipolville ja ystäville. Ensi kesänä meidän aurinkoisessa päädyssä alkaa kasvaa zilga myöskin :-D

  VastaaPoista
 5. Voi juku, noin paljon rypäleitä sulla yhdellä kerralla!
  Et jaksa niitä syödä, teetkö ne tuoremehuksi,vai poljetko viiniksi?

  VastaaPoista
 6. Ajat ovat muuttuneet, ennen laitettiin omenakin moneen osaan,nyt niitä on niin paljon että suurin osa menee kompostiin.

  VastaaPoista
 7. Oletpa saanutkin hyvän sadon. En ole tiennytkään että Suomessakin voi kasvattaa näin komeita rypäleitä.

  VastaaPoista
 8. Oi, kun herkullisen näköisiä:)
  Kiva, jos kerrot talvetuksestakin, koska minulla on haaveena laittaa rypäleitä kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En polkenut viiniksi, enkä saanut tuoremehua, kun se olisi vaatinut jonkunlaisen puristimen. Täytyy etsiä kirpparilta, jos löytyisi. Varmaan paremmin Kreikan kirpparilta. Tein yhdestä ämpärillisestä ihan tavallista mehumaijamehua. Ei tosin ole kovin kummoista, vähän sellaista laimeaa. Mutta parempi niin kuin että rypäleet homehtuisivat. Yritän sitten loput syöttää ihmisille, ja hyviä ovat!

   Poista
 9. Met tullaan porukalla polkemaan jos viiniä alat valmistaan, onko tässä lajissa myös paljon siemeniä.

  VastaaPoista
 10. Todella lumoava näky. Tunteeseen taitaa sekaantua pikkuisen kateellisuuttakin. Zilgani kehitti kaksi rypäleterttua joista toinen katkesi ja toinenkaan ei ehdi kypsyä. Toivotaan ensi kesänä lämpimämpiä säitä.
  Met tullaan kanssa poimimaan, heh-hee!

  VastaaPoista
 11. Sinulle on kasvanut oikein hyvä sato herkullisia viinirypäleitä. Minulla on vielä sato korjaamatta talteen, enkä minä noin isoa satoa saakaan.

  VastaaPoista
 12. Voi mikä sato!!! Kunpa ihmiset uskaltaisivat kokeilla uusia kasveja, kyllä niistä moni menestyy näilläkin leveys asteilla. Onnea viininviljelijälle :-D

  VastaaPoista
 13. Oi, oi, nyt kyllä kaipaan omaa zilga-viiniköynnöstäni. Toivottavasti se on tuottanut rypäleitä uudelle omistajalleen.

  VastaaPoista
 14. Meillä oli lähes samanlainen saalis eka kertaa yhdestä Zilga-köynnöksestä. Zilga on kassvanut n. 6v paikallaan, ennenkuin näin runsaaseen saaliiseen päästiin, tosin useampana aikaisempana kesänä on saatu maistiaisia. Rypäleet ovat kyllä kauniita, pieniä, kypsinä ihan makeita, mutta täynnänsä siemeniä!
  Nyt ajan tuon saaliin tuoremehuksi lingolla. Ja jos ensi vuonna olisi runsaampi sato, niin voisihan kokeilla viinin valmistamista.

  VastaaPoista
 15. Oletpa saanut hienon rypälesadon! Minäkin haaveilen rypäleitten kasvatuksesta ensi kesänä...

  VastaaPoista