sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Sadonkorjuu


Kun kasvimaa on kerran laitettu ja kylvetty, on jossakin vaiheessa syksyä sitten se sadonkorjuu. Tästä se lähtee!



Koska koko kesän satoi miltei joka päivä, kaikki kasvoi hyvin. Myös rikkaruohot, mutta ne eivät näytä haittaavan kasveja. Korjuussa oli porkkanat, sellerit, purjot, fenkoli, palsternakka, kyssäkaali ja lanttu.


Koska minulla on karvaita kokemuksia kellarisäilytyksestä, käsittelen kaikki pakastimeen. Sieltä paremmin tulevat käyttöön kuin kellarista. Olen ennen säilönyt porkkanoita hiekkaan, turpeeseen ja sanomalehtisutturoihin ja joka kerran kantanut porkkanat keväällä homeisina ja karvaisina kompostiin.


Niinpä raastan kaikki ja teen niistä keittojuurespusseja.


Tänä vuonna tein suurinpiirtein puolesta sadosta juurespaloja,


jotka ryöppäsin kattilassa. Toivon, että syön ne talven mittaan.

 

Porkkanoita jäi vielä tuoremehuksi. Se on tosi ihanaa! Suosittelen kaikille tällaista suurta mehulinkoa, sillä saa isonkin kasan omenoita säilöttyä tuoremehuksi.
 


Mehusta jää vielä jämät ja niistä voi tehdä porkkanalaatikkoa tai käyttää sämpylöiden leivontaan.
Työ on nyt tehty.
Muistan siltä ajalta, kun olin vielä töissä, ja olin kallisarvoisena viikonlopun vapaapäivänä ahertanut aamusta lähtien porkkanoiden kimpussa pesten, kuorien ja raastaen niitä. Sitten kun kaikki oli pakasteessa, lähdin ulos lenkille ja huokasin: HAASKIOON MENI TÄMÄKIN PÄIVÄ! Se kertokoon mitä tykkään keittiötöistä!

7 kommenttia:

  1. Hyvä Sinä! Kun jaksaisinkin syksyisin tehdä nuo valmiiksi, niin pääsisi talvella paljon helpommalla.

    VastaaPoista
  2. Komea satoa. Hienosti hyödynnät kaikki osat.
    Minäkin säilytin porkkanoita aikoinaan maakellarissa hiekkaämpäreissä. Kyllä se yleensä tammikuuhun kestivät, mutta kauempaa ei kannattanut säilyttää. Nykyään en kasvat enää niin paljon.

    VastaaPoista
  3. Onnittelut sadosta! Ei mennyt haaskoon tämä päivä :-D
    Porkkanaraaste vain paranee pakastimessa, niin mehukin varmaan.
    Ajattele, kuinka helppoa on talvella keittää keittoja ja muitakin kasvisruokia, kun ottaa höysteet vain pakkasesta.

    VastaaPoista
  4. oletpa saanutkin runsaan ja kauniin sadon.

    VastaaPoista
  5. On kyllä upea sato. Kun keväällä ahkeroi, niin on syksylläkin ahkeroimista.
    Ei sinun päiväsi keittiöhommissa haakoon ole mennyt. Tulosta syntynyt.
    Porkkanat minäkin raastan pakkaseen, (jos jostain nykyään saan)
    Porkkanamehukin on hyvää itsetehtynä, mutta se kaupan porkkanamehu ei mulle maistu.

    VastaaPoista
  6. Oletpa ahkeroinut kovasti. Ihailtavaa kun jaksat itse vielä kasvattaa kaiken tuon kasvisten määrän. Minä ostan nykyään juurekset syyshintaan, ovat silloin edullisimmillaan ja nykyään pakastan kaiken. Kellari on tyhjillään, korkeintaa jokunen omenahillopurkki, vaikka omenasoseenkin pakastan nykyisin. Ei tarvi sitä sokeria juurikaan silloin käyttää.

    VastaaPoista
  7. Minäkään en ole innokas keittiö-ihminen, vaan nyt jouduin tekemään omenaviiniä, saa nähdä mikä on lopputulos.

    VastaaPoista