perjantai 27. toukokuuta 2016

Puutarhan uutisia


Viime talvi oli järkyttävä. Mediassakin on kerrottu, että puutarhoissa on ollut paljon tuhoja. Niin minullakin. Suurinpiirtein seitsemän puuta on kuollut tai sitten henkihieverissä. Niin tämäkin luumupuu, jonka piti olla hyvin kestävä ja viitosvyöhykkeelle. En vielä ole raskinut repiä sitä maasta, että jospa se työntäisi verson!


Istutin syksyllä myös serbian kuusen. Sekään ei näytä hyvältä. Syksyn istutukset eivät ole juurtuneet. Olen nyt yrittänyt paapoa sitä ja kastella.Kuolleiden tilalle olen ostanut kolme puuta. Tämä taítaa olla latvian matala. Sekin mokoma kuoli, vaikka olen kasvattanut sitä monta vuotta.

 Onneksi vanhemmat omenapuut pukkaavat nuppuja.Vaikka suojasin Zilga-viinirypäleen huolellisesti syksyllä, sain elää jännityksessä, kun en löytänyt yhtään silmua. Sitten löysin kahdesta paikasta lähellä juurta. Sekin oli kärsinyt. Tammikuussa tuli 30 asteen pakkaset miltei lumettomaan maahan, se oli huono juttu.


Aina välillä alan remontoimaan paikkoja, niin nytkin. Revin entiset muovit käytäviltä ja ostin aumamuovia ja laitoin sen paikalle. No, ei se nyt niin hyvä vinkki ollut, koloihin jää vesi ja vedessä on madot. Hyi. Madoista puheenollen olen nähnyt Rajalassa jo kaksi käärmettä. Nyt varmaan tappaisin ne, mutta kun ei ole sattunut olemaan kädessä mitään välinettä. Pelottaa sen koiran kanssa, kun viime kesänä jokin pisti sitä ja piti käyttää eläinlääkärissä. Ehkä se oli kuitenkin mehiläinen eikä kyy.

Sitten lopuksi laitan vähän nätimmän kuvan. Tässä ei ole mitään vikaa, kaikki on ok.


5 kommenttia:

 1. Talvi oli vaikea, minulla on moni perenna kuollut. Puut kyllä kestivät.
  Komea mansikkamaa.

  VastaaPoista
 2. Rankka talvi, voi puuparkoja. Ja kyyt helkuttiin!

  VastaaPoista
 3. Hyvä, ainakin mansikat säilyneeet.
  Meillä osa tyrneistäkin kuivui ja monet muut, mistä emme vielä tarkkaan tiedä -odotamme juurivesoja. samoin Zilka ulkona on huonossa hapessa.

  VastaaPoista
 4. Voi millaisia vahinkoja puuissa ja onneksi kasvimaa kukoistaa.

  VastaaPoista
 5. Olen myös kuullut, että monelta on talvi vienyt kukkia ja puitakin.
  Multakin vei monta kukkaa, oikein harmittaa.
  Toivotaan, että Zilgasi lähtee elämään vielä.
  Edellisessä postauksessasi oli kaunis matto, älä vähättele tekemisiäsi...sillä se oli kaunis!
  Meillä on vaan niin erilaisia makuja, toinen tykkää ja toinen ei.
  Hyvää viikonloppua sulle sinne oikein paljon!

  VastaaPoista