torstai 17. syyskuuta 2015

Kalevalan aikaan

 
 
Löysin suureksi ilokseni kirjan, jossa kerrotaan rautakauden ajan hautalöydöistä. Siis Kalevalan ajasta. Olen lukenut nyt Kalevalan viidennen kerran ja tällä kertaa tutkin, miten siihen aikaan elettiin. Paljon siinä kerrottiinkin. Rikkautta oli. Oli arkuissa hopeat ja verkaiset hameet, kaulassa helmet ja silkit hiuksissa. Kaikkea tätä löytyi näistä hautalöydöistäkin, ei nyt kuitenkaan silkkiä. Ihmettelin kattiloita, oliko siihen aikaan tosiaan kattilat, ajattelin, että he sanoivat pataa kattilaksi. Eipä niin ollutkaan. Ei ollut rautaista pataa, vaan kattilat tehtiin kupari- tai vaskilevystä, niin että Kalevala puhui oikein kattiloista. Niitä myös paikattiin.
Korut ovat todella kauniita. Näitä käytettiin miesten vaipan solkena. Nappeja ei ollut, vaan vaatteet kiinnitettiin kauniilla soljella, kukin vaate omallaan.
 
Kun katsoin koruja oikein tarkkaan, hymy hiipi huulille. Nämä ovat käsityötä, eivätkä puolet ole täysin identtisiä. Löydätkö erot?

 

 
 
Osa koruista ja soljista oli tuontitavaraa, mutta oli Suomessakin koruseppiä. Nämä korut ovat pronssista valettu, mutta niitä myös koristettiin piirtimillä ja tampeilla. (Tämä kirja on kirjoitettu 1893, niin että en ymmärrä kaikkia sanoja!)
Vaatteet tehtiin pelkästään lampaan tai muun eläimen villasta. Paidat kudottiin kaksiniitiseksi ja hamekankaat neliniitiseksi.  Miesten päällysvaatteet vanutettiin saraksi.
 
 
Nämäkin tässä ovat solkia, mutta alkuperältään ketjussa olleita koruja, helyjä, kuten kirjailija niitä kutsui. Sen näkee alaspäin olevasta renkaasta.
 
 
Harmittaa kamalasti, kun haudat avattiin niin huolettomasti, ehkä lapiolla (?) että osa tavaroista saattoi särkyäkin. Eikä tietenkään edes valokuvattu. Eikä muutakaan nykyajan tutkimusta tietenkään tehty.
 
Yhtä asiaa en vain saanut selville. Kalevalassa hevosella ajetaan reellä, kirjokorjalla, kesäisinkin.  Eikö rattaita ollut?

5 kommenttia:

  1. Kyllä on komeita ja taidokkaitataoksia!

    VastaaPoista
  2. Taidokasta ja käytännöllistä osaamista !

    VastaaPoista
  3. Entivanhaankin on oltu aika taiteellisia ja taitavia. Mielenkiintoisia ja kauniita koruja ovat olleet. Ehkä niilläkin ilmaistu varakkuutta. Kalevala pitäisi taas lukea, kovin on kauan kun osittain siihen tutustuin.

    VastaaPoista
  4. Kauniita ovat olleet korut jo silloin ja niin taitavat ihmiset niitä tekemässä!

    VastaaPoista
  5. Korut ovat kauniita. Lapsesta saakka olen pitänyt kalevalakoruista ja yleensäkin vanhoista koruista.
    Itsellänikin niitä on.

    VastaaPoista