torstai 2. huhtikuuta 2015

Majalan tarina 7

                                                
                                                            LÄMMITYSHaaveeni oli tietenkin saada jonkunlainen lämmitys puretun hellan sijalle. Sukulaisten luota löytyi kamina, Se oli tosi painava, enkä jaksanut auttaa nostamalla. Mies oli kuitenkin kekseliäänä, ja talutti sen paikalleen, minä aina laitoin laudan palasen jalaksen alle. Vain yksi ruhje tuli lattiaan,


Piipun olin käynyt ostamassa yksiltä tutuilta. Tämä vaihe kaikki kävi aika nopeasti. Nytpä oli hyvä, että katossa oli kipsilevy. Seinäänkin piti laittaa palamatonta levyä.Kaikki näyttää hienolta, katolla on piippu. Piipun pellitystä saatiinkin sitten odottaa kauan, kun peltisepän pitää tehdä se.


Sillä aikaa minulla oli kiire tehdä puita kaminaan. Tavalliset hellapuut eivät sinne mahtuneet. Keräsin oksia metsästä ja pilkoin ne pätkiksi.Viimein se  hauska päivä tuli, kun laitoin tulen uuniin. Oli joulukuun loppua ja muistaakseni yli 20 astetta pakkasta. Uunin kylki hikoilee uutuuttaan.

 
Pian ilo vaihtui muihin tunteisiin! Kamina ei vetänyt ollenkaan! Kun yritin uudestaan ja uudestaan laittaa paperitolleroa rööriin, sieltä puhalsi vain mustaa savua, että tikkukin sammui. Tuuskasin kauan siellä, välillä kävin hengittämässä ulkona, kun sisällä ei voinut hengittää. Viimein jätin oven auki ja annoin puiden palaa niin kuin savupirtissä.
 
 
Valitin sitä miehelle, ja hän kiipesi katolle luotinaru kädessään. Hän laski luodin (kai tiedätte mikä se on) piippuun ja kun hän veti sen ylös,  SAVU TULI PERÄSSÄ!! Siitä lähtien uuni on vetänyt, kunhan ensin vähän polttaa paperia.
 
Tämä tarina lähentelee loppuaan, vielä kerron liiteristä.
 
HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ RAKKAAT IHMISET!
 
 11 kommenttia:

 1. Voi hyvä kun noinkin helposti korjaantui ja nyt saatte nauttia lämmöstä tuvassanne. Onnellista pääsiäis juhlaa.

  VastaaPoista
 2. Kiva on ollutkin seurata Majalan tarinaa.
  Hyvää Pääsiäisen aikaa sinne teille!

  VastaaPoista
 3. Kauhistutti tuo savun tulo ovesta. Ei kai pelti unohtunut avata?

  VastaaPoista
 4. Näitä tarinan pätkiä olen oikein odottanut. Hyvää pääsiäistä tupaan!

  VastaaPoista
 5. Siellä oli siis jonkinlainen "ilmalukko" ;-) Meillä kesämökillä varaava takka (tiiliuuni) vetää aina heti kun tuli tehdään, mutta hellassa pitää tehdä töitä keväällä ensitulille:-) Palohälytin alkaa herkästi huutamaan, joten patteri pois siksi aikaa. Nyt on majalan lämmitys kunnossa. Iloista pääsiäistä Teille :-)

  VastaaPoista
 6. Remontti on tenyt ihmeitä vanhalle talolle. Ilmalukko hormissa on kiusallinen, kokemusta semmoisista on.
  Majalassko pääsiäistä vietätte? Hyviä pyhiä sinne päin.

  VastaaPoista
 7. Mökillä ei ole vielä käyty katsomassa jäiden tuhoa, vievät kuulema laiturit mennessään. Hyvää Pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
 8. Mies osasi tehdä taikoja. Onneksi ei ollut vanha piippu, jonne jokin lintu olisi tehnyt pesän. Sellainenkin on tullut vastaan, kun tornitaloamme saneerattiin. Se kun oli aika lähellä kirkkoa, niin naakat olivat tietysti tehneet yhteen piippuun pesän.

  Hyvää pääsiäisen aikaa :-)

  VastaaPoista
 9. onpa hyvä niksi tuo luotilanka, itse poltan hormissa ensiksi kynttilää pari tuntia kylmälukkon poistamiseksi. jos kiirus, niin poltan hormissa sanomalehden suikaleita. entisöimäsi vanhat kaapit ovat todella kauniita ja eihän Majalaan voisi muunlaisia ajatellakkaan. jään muiden tavoin odottelemaan jatkoa Majalan tarinalle:))
  Hyvää Pääsiäistä Sinulle!

  VastaaPoista
 10. Tuo kuutamokuva mökistä on postikorttimaisen kaunis. Uunien savutus on tosi tuttua, mutta aina niistäkin selvitään.
  Kiitos toivotuksesta, samoin sinulle.

  VastaaPoista
 11. Kiitos mielenkiintoisesta Majalan tarinasta, rakentaminen oli haasteellista sekä onnistunutta.
  Ilmalukko syntyy keväisin siitä kun saunan hormit ovat kylmiä mutta raolla olevan ulkooven kautta saadaan veto.
  Hyvää Pääsiäistä !

  VastaaPoista