sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Romutusta






Kun hunaja on lingottu, lingotut kakut on tapana puhdistaa reunoille kertyneistä vahoista, Samalla otan talteen myös propolista flunssalääkkeeksi. Siinä tulee myös eroteltua liian tummat kakut romutettavaksi, eli sulatettavaksi. En ole koskaan laskenut kuinka paljon niitä tulee, mutta arvelisin, että parisataa.

Minulla on jostain entisestä vehkeestä (taisi olla autoklaavi) tehty vahan sulatuspata. Leikkelen vahat irti kehistä lankoja pitkin, koska käytän kehät uudelleen ja langat voi kiristää.


Kun pata on täynnä romuvahaa, sen päälle laitetaan tiivis verkkokansi. Sitten lasketaan vettä niin paljon kuin mahtuu. Ja pohjalla olevat kierukat lämpenemään.


Kestää noin neljä tuntia, ennenkuin vesi kiehuu. Vaha sulaa kiehuvaan veteen ja nousee pinnalle. Jätän sen yöksi jähtymään.


Aamulla nostan jähmettyneen vahan pois ja seuraava satsi tilalle. Tänä vuonna voi olla, että pitää tehdä se viidesti. Lopuksi laitan pataan kuorimavahat, ja niistä tulee kauniin keltainen vahalevy.
Tämä on raakavahaa, jonka sitten lähetän vahavalimoon, siellä se puhdistetaan  ja  se tulee niinä vahalevyinä takaisin, joita olette nähneet vaikka kieritetyissä kynttilöissä.

Mehiläisten kanssa jatkuu nämä erilaiset puhdistusoperaatiot pitkälle syksyyn. Mutta sittenpä saankin levätä koko talven.

18 kommenttia:

  1. Onko tuo vaha niinkuin mehiläisten tekemään vai ymmärsinkö oikein? Monenmoisia vaiheita sulla on tuossa mehiläistouhussa.

    VastaaPoista
  2. On sinulla kova työ, tuohon tarvitaan taitoa, tietoa ja viitseliäisyyttä. Minulta puuttuvat kaikki kolme ja mettiäisetkin vielä, joten annan sinun touhuta. Uskomatonta kyllä tuo kaikki, mutta mielenkiintoista, pakko myöntää.

    VastaaPoista
  3. On kyllä paljon erillaisia vaiheita tässä mehiläis puuhastelussa.
    Sinä olet siinä kyllä mestari ja tunnollinen.

    VastaaPoista
  4. Ohhoh, kylläpäs tosiaan on puuhastelua. Sinun täytyy tykätä tuosta touhusta, arvelen. Mielenkiintoista kaikenkaikkiaan. On ollut tosi kiva lukea mettiäispuuhistasi. En olisi ikinä kuvitellutkaan hunajantuottoon liittyvän näin paljon työvaiheita!
    Tekisi ihan mieleni tilata (siis ostaa) pari purkkia hunajaan. Sen täytyy maistua hyvälle näin huolellisen puurtamisen jälkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiris: olen lähettänyt hunajaa postissakin!!

      Poista
    2. Jos lähetät, niin mielelläni ostan. Jos sinulla vielä purnukoita riittää. Laitanpas tähän sähköpostiosoitteeni: maija.mankki@pp.inet.fi, niin voisit ilmoitella, mikä on tilanne!

      Poista
  5. Kyllä mehiläisistä näyttää olevan paljon työtä, minulla ei kyllä riittäisi tarmoa moiseen. Hunajaa käytän teessä ja sitä menee vuoden aikana usea kiloja, ostan sukulais vierailulla iittalan hunaja nimisestä paikasta käydessäni. Hunaja aitta on sama mihin olen lapseni tuonut laitokselta kotiin.
    Olisitko halukas myymään sitä propolis uutetta, ostin joskus itäsuomesta jostain nyt loppu ja täältä sitä ei saa luontaistuote kaupoista.

    VastaaPoista
  6. Paljon on työtä. Minä todella ihailen osaamistasi. Tosi hienoa myös, miten hyvin kerrot tästä mehiläisten hoidosta.
    Tarkemmin, mitä on propolis?
    Kyllä minäkin hunajasta tykkään, pistin ennen teehen ja nyt enempi salaatin kastikken joukkoon. Joskus otan lusikallisen noin vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehiläiset tekevät propoliksen pihkasta, se on antibiottinen kittivaha, jolla ne kittaavat kaikki reiät umpeen ja kehät toisiinsa kiinni. Siitä voi tehdä uutetta ja käyttää flunssan hoitoon ja varmaankin myös haavojen hoitoon, niinkuin hunajaakin voi käyttää.

      Poista
  7. Peikko on ennenkin kehunut tiedon jakamistasi. Nyt se tekee sen taas.

    VastaaPoista
  8. Taas tuli uutta tietoa, mitä kaikkea mehiläisten hoitoon liittyykään.
    Kätevä olet:)

    VastaaPoista
  9. Mehilästen hoito on paljon muutakin, kuin hunajan liruttelua. Mahtava asia, että laitat tätä tietoa luettavaksi. Mehiläishoito on täyttä työtä ja raskasta vielä kaikenlisäksi. Hienoa, kun kerrot näitä työvaiheita meille.

    VastaaPoista
  10. Huh, huh ! Oletpas sinä siellä taas urakoinut :) Kiitos, että kerrot kuvien kera mitä romutus on. On mukava oppia aina uutta tietoa !

    VastaaPoista
  11. Propolis on tuttu luontaistuotekaupasta. Uutteena olen käyttänyt kurkkukipuun. Ja rasvassa myös. Tykkään :). Voiko sitä käyttää ihan tuollaisenaan rasvana?

    VastaaPoista
  12. Tulin vielä uudestaan. Kerroit Zilgastasi. Ihailinkin tuolla alempana sitä kuvaa, missä rypäletertut oli mahtavana. Millainen tuki Sinulla on siellä kasvihuoneessa. Meidän pitäisi tehdä ensi kesänä kunnon tuli samaisella Zilgalle. On nyt kaksi kesää ollut. Syysleikkauskin pitäisi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin Zilgalle tueksi kattoon vanhoja seinällä olleita ritilöitä. Viime talvena peittelin sen olkipatjan alle, saa nähdä miten nyt saan sen katosta alas.

      Poista
  13. Mielenkiintoista! Paljon on työtä mehiläisistä ja hunajasta!

    VastaaPoista
  14. On tuo kyllä jänskää hommaa. Monelaista vaihetta näyttää riittävän mehiläishommissa. Propolis oli minullekin aivan uusi tuttavuus.
    Jos haaveeni toteutuu ja minäkin pääsen joskus hunajahommiin, niin tiedänpä keltä kysellä vinkkejä... :)

    VastaaPoista