keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Lehtiä

 
Vuosi sitten laitoin entisen kukka-, ex ruusupenkin uusiksi.
Todella, kun saimme tämän kodin, innoissani tein ison kukkapenkin, haalasin kiviä ja tein pengerryksiä. Pettymyksekseni se ei ollut koskaan kaunis. Ensinnäkään ei ollut rahaa ostaa 20 samanlaista kukan tainta ja 20 erilaista kukan tainta. Sitten petyin rikkakasvien määrään. Joka kesä piti kaikki kaivaa ylös ja repiä juurista juolat ja nokkoset.  Niinpä  kaivoin kaikki kukat pois ja vein ne kottikärryillä metsään. Siellä ne kukki monta vuotta.
Sitten sain ruusuinnostuksen ja ostelin monenlaisia ruusupensaan taimia. Nekin olivat aluksi nättejä kukkineen, mutta vuosien kuluessa kävi niin kuin ruusuille käy: ne leviävät. Vuodet jaksoin katkoa ruusuntaimia, kunnes kyllästyin siihenkin.

 
Viimemmäksi kaivoin ruusut pois ja ostin leviämättömiä pensaan taimia, angervoita ja hanhikin. En ole kehdannut näyttää kuvia paikasta, kun se entinen vaiva: nokkoset, juolat, lemmikit, horsma, rönsyleinikki ja uutena kasvina maahumala ovat vallalla, eikä pensaita juuri näkynyt. En ajatellutkaan, että ruohisin tuollaisen alueen. Kuvittelin, että trimmerillä ajan alustan, mutta pensaat olivat liian pieniä ja oksat maata myöten.  Niinpä sain taas kerran IDEAN. Olenhan julistautunut pihan haravoinnin vastustajaksi, ja pidän sitä turhuutena,  mutta nyt kokeilen, että haravoin koivun ja vaahteran lehdet ja laitan ne pensaiden juurelle, katteeksi. En tiedä toimiiko se, mutta koe on nyt päällä!

5 kommenttia:

 1. Lehdet ovat hyvää höystöä, mutta mutta...meillä ainakin keväällä linnut kuoputtavat lehtikasat tuulen vietäväksi ja siitähän siivo tulee. No, makuasia :-)

  VastaaPoista
 2. Tuota minä tein ja ei tullut rikkaruohoja. Samoin käytin nurmikoiden leikkuu jätteet kasvimaassa ja helpotti sekin rikkaruohojen kasvuston estoon.

  VastaaPoista
 3. Meilläkin laitetaan lehtiä pensaiden alle, siihen päälle vähän karkeampaa haketta (tai kuorikatetta), niin pysyvät paremmin.

  VastaaPoista
 4. Neulasista tulee hyvä vahva kate, mutta aika hapanta tietenkin. Se pitää rikkaruohot poissa. Meillä ei ole lehtipuita, mutta lehtiä tulee silti naapureilta. Kaikki haravoidaan tuijien ja pensaiden alle. Minä en enää jaksa nyppiä rikkaruohoja, eikä meillä metsässä samanlaisia olekaan kuin teillä muhevassa maassa.
  Olemme muutenkin pikkuhiljaa muuttaneet kaikkea helppohoitoiseksi valmiiksi vanhuutta varten :-D

  VastaaPoista