perjantai 1. toukokuuta 2015

Vappuhulinaa

 

 
Olen viettänyt vappua. Lapsena vappu oli se päivä, kun sai panna kesämekon ja kesäkengät päälleen. Muistan yhden hyvin kylmän vapun, kun intin äidille, ettei minua ihan varmasti palele. Kun sitten juoksin kesämekolla ja polvisukilla, paleli kyllä aika paljon, mutta siitä ei puhuttu äidille. Simat ja munkit sekä vappuviuhka olivat asiaan kuuluvat. Viuhkaa säilytettiin vuodesta toiseen.  Nuorena vappua  oikein vietettiin ja käytiin katsomassa kaupungin hulinaa. Sittemmin  elämä opetti kovalla kädellä, ettei kaikki vietto olekaan niin hauskaa. Niinpä opin inhoamaan sekä vappua että juhannusta, ja olin tahallani huomaamatta koko päiviä.
Nykyään sillä ei ole enää väliä, vaan saan tehdä justiinsa sitä mitä haluan. Niinpä olenkin tehnyt Rajalassa mesimarjapenkkiä, laittanut vattumaalle narut ja sitten siivonnut tätä kirsikkapuistoa. Muistan, kun istutin vaaksan mittaiset kirsikan taimet seinän viereen. Tyttäreni katsoi niitä ja nauroi, että siinä on äidin kirsikkapuisto. Muut puut piti ottaa tilanpuutteen takia pois ja yksi vain jäi. Se kuoli viime vuonna ja sahattiin pois. Sankan vesaikon poistaminen oli sitten minun työtäni. Ja huom! minulta saisi paljon kirsikkapuun taimia!
 
 
No, istutin yhden itsellenikin.
 
 

Risut sain pois, mutta nyt pitää ensin miettiä, miten täytän tuon kuopan. Sitten täytyy ajatella, mitä siihen seuraavaksi tulee.

 
Olen jossakin vaiheessa laittanut kivet maan peitteeksi. Tässä taas tulee esille se,
ettei mikään pysy hyvän näköisenä. Ruoho peittää kaiken. Sommittelin kivistä kaikenlaisia kukkia ja jokia, mutta missä ne ovatkaan?
Tuo iso kivi on hieno. Taas tämä sama tytär sanoi nähdessään vastalaitetun kiven: Kuka on kuollut? Ei ne nuoret aina ymmärrä hienouksia. Tuo ruohopuska on viiruhelpeä ja sen edessä on poimulehteä. Vähän kuin japanilaista tunnelmaa.


Sitä samaa tunnelmaa pitäisi keksiä kirsikan paikalle. Otetaan vastaan ehdotuksia.
Osa kivistä piti irrottaa kun niiden välissä kasvoi kirsikan vesat. En tiedä saanko enää laitetuksi niitä.

11 kommenttia:

 1. Olet ollut ahkerana vapunajan. Ei ollenkaan hassumpaa vapunviettoa :-)
  Meillä tuli vapun kunniaksi lunta ja kylmää. No, parempi nyt kuin kesällä.
  Kiva nurkkaus ja upea kivi ja lyhty kaunis. Sinun mielikuvituksella kyllä keksit mitä siihen laitat.
  Jään odottelemaan :-)

  VastaaPoista
 2. Mulla vähän samanlaisia ajatuksia näistä pyhistä, vietän niitä silloin kun huvittaa, tosin työt vielä määrittelee viettämisen siltä osin.
  Mie vasta suunnittelin haravointia tuolla lumikasojen keskellä, mutta ankara tuuli puhalsi ajatuksista sen suunnitelman. Mukavia puutarhahommia toivottelen!

  VastaaPoista
 3. Meillä oli kylmää ja tuulista joten minä istuskelin ja ompelin nukkeja kokoon. Siis pieniä pistuja ja hyvää musiikkia ihana kotoilupäivä. Ihana tuo kivi ja siitä tulee upea penkki kesäksi.

  VastaaPoista
 4. Piha on yhtä muuttumista, vain kivi pysyy sellaisena, kuin sen maahan istuttaa... olen huomannut omassa puutarhassani. Niin, miksipä ei kivi sopisi kivipuutarhan somistukseksi.

  VastaaPoista
 5. Samanlainen vappu meillä tosiaan :)
  Kivet sopii hyvin tuohon, vaikka kivipino, se sammaloituu vähitellen. Japanilaisen puutarhan tapaan.
  Kirsikka tekee niitä vesoja meilläkin ja kun vanhin kirsikkapuu aikoinaan kuoli, laitoimme uusia kasvamaan. Nyt jo kaksi tekee marjojakin. Joten niitä taimia saisi meiltäkin.

  VastaaPoista
 6. Lapsuuden vapuissani on ollut samaa, mitä sinä muistelet. Oli nappaskengät, polvisukat ja pyhämekko, ihan sama, minkälainen vappuilma oli. Myös vappuhuiska oli tärkeä.
  Niissä vapuissa oli jotain, nyt juhlapäivät jotenkin vain menee ohi.
  Puutarhasuunnittelu, vanhan poistaminen ja uuden entisen tilalle istuttaminen pitää mielen virkkuna ja kropan toimessa.
  Jään seurailemaan, mitä saat aikaseksi.

  VastaaPoista
 7. Se on kyllä tosi, että koko ajan pitäisi hoitaa, että pysyy piha siistinä. Nyt vielä näyttää siistiltä, kun mikään ei kasva, mutta kohta on rikkaa joka paikassa.

  VastaaPoista
 8. Tuommoista tuo puutarhurointi on =) Meilläkin melko samanlainen kivireunus ja kaameasti vaatii hoitoa, että pysyy hyvänä ja jossain vaiheessa kesää hoito aina unohtuu ja hetkessä katastrooffi pystyssä. Jotenkin mullakin on samanoloisia vappumuistoja ja nyt ei tahdo villasukat ja pipot riittää tuolla ulkosalla häärimiseen =)

  VastaaPoista
 9. Aah, polvisukat ja vappuhuisku! Oli se hienoa: istua keinussa naruista kiinni pitäen, vappuhuisku toisessa kädessä, aah sitä vauhtia ja iloa.
  Nyt vaput ja juhannukset, uudet vuodet, kaikki menevät kuin huomaamatta, eikä oikeastaan aina haluakaan huomata. Arki on parasta ja oma puuhaaminen. Sinulla on kyllä aika suuriakin puuhia, minun on pakko vähän hillitä niskan takia.
  Olen yrittänyt laittaa pihan sellaiseksi, että se olisi mahdollisimman helppohoitoinen. Kalliot ja metsä auttavat siinä, lähes mikään ei kasva, paitsi ne kasvit, jotka metsässä luonnostaan kasvavat. Puolukka on alkanut kivasti levitä, myös kanervan alkuja olen jo nähnyt.

  Hyviä puutarhahetkiä :-)

  VastaaPoista
 10. Polvisukat mäkin muistan lapsuuden vapuista.
  Ne oli luvattu ja ne piti myös sitten saada jalkaan, vaikka kylmä olikin!
  Isän tuomat iiisot ilmapallot myös muistan niin hyvin, kun häntä odotettiin töistä kotiin, käytiin vähän väliä katsomassa, eikö jo häntä näy?
  Hänellä oli työpaikallaan mahdollisuus täyttää pallot heliumilla, vai mitä siihen aikaan mahtoi ollakaan, mutta ilmassa pysyivät tosi kauan aikaa! Sitten Vapun jälkeen sitä aikaa ooteltiinkin, kun katosta alkoivat roikkua niin, että saatiin kiinni ja taas pääsi karkuun hetkeksi.
  PIhan hoito on niin kauan aikaa kivaa,, kun terveys sen sallii, mutta senjälkeen siittäkin tulee rasite, koska rikkaruohoja kasvava puutarha ei ole kaunista katseltavaa.
  Mutta sä jaksat vielä tehdä, joka onkin tosi kivaa puuhaa.
  Mun oli se juttu pakko lopettaa ja ihan viimehetkellä sen teinkin.
  Nyt en enää pystyisi isoa puutarhaa hoitamaan, kunhan ton pienen präntin jaksan hoidella täällä rivarin pätkässä.
  Hieno tulee sun kivikkotarhastasi, jotain siihen keksit ihan varnmaan, ehkä jotain matalaa kuiteskin.
  Kivikkokasvit ovat helppoja ja leviävät kivasti.
  Hyvää vapun jälkeistä aikaa sulle ja toukokuutakin!

  VastaaPoista
 11. Puuhaa pihalla riittää ,tulis vain lämmintä niin inspiraatiokin lisääntyis.

  VastaaPoista