maanantai 16. maaliskuuta 2015

Lukemista


Minulla on menossa luku-urakka. Vuosi sitten sain luettua tuon kaksiosaisen Kalevalan, mutta se on liian suuri ja painava  uudestaan luettavaksi, joten löysin vanhan koulukirjan, Kalevalan. Se oli tarpeeksi kevyt, mutta aika paljon sitä on lyhennetty, vaikka siitä löytyikin Kullervon tarina, jota ei tuossa isossa ollut kokonaan. Mielenkiintoinen on sitten tämä Uuden laulun Kalevala, siinä on runoja, joita ei noissa perinteisissä ole. Uskokaa tai älkää, mutta Kalevala on tosi mielenkiintoinen kirja. Ja niin etevästi siinä on käytetty sanoja; Lemminkäisen äiti lähti etsimään poikaansa: "Nousi leivon lentimille, sirkun siiville yleni.." Muutenkin monesti ihan hykerryttää ilosta kun luen runoja, niin mahtavaa runoutta se on.
Jaa, miksikö sitä niin innokkaasti luen. Seuraava Tuulikin tarina liikkuu  noissa Kalevalan tyypeissä, niitä pitää vähän opiskella.

10 kommenttia:

 1. Kotimaisen kirjallisuuden opintoihin kuului Kalevala. Koska en ollut sitä oikein kunnolla koskaan lukenut, päätin silloin lukea sen hitaasti ja hartaudella. Olen samaa mieltä kuin sinä: hieno kirja. Tosi hieno. Pitää vain malttaa pysähtyä ja keskittyä.

  VastaaPoista
 2. Olet sinä aika epeli - taas kirjaa tekemässä!
  Kalevalan olen lukenut joskus ehkä 50 vuotta sitten...
  Nyt kun olen lukuhaasteeseen osallistunut, voisin ehkä lukea uudelleen - siinäkin yksi kirja luettavaksi.

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut ja on minulla jossain kätköissä jonkin sortin kirjakin, jossa paljon myös kuvia.
  Hyvä on pohjustaa asiat, että tulee oikeaa tietoa. Mielenkiintoinen kirja tulossa.

  VastaaPoista
 4. välillä tulee selailtua ja luettua pätkä sieltä toinen täältä, kannattais varmaan joku kerta lukea ihan kannesta kanteen. kuulostaa mielenkiintoiselta tuo uusi kirja hankkeesi!

  VastaaPoista
 5. Minä tykkään Kalevalan runojen jouhevasta tarinan kerronnassa. Minä olen vuosien saatossa yrittänyt lukea sen alusta loppuun . Vaan en ole jaksanut, mutta joten otteita sieltä ja täältä on ihan mukavaa.Sinulla on ihanat neljä erilaista Kalevalaa..

  VastaaPoista
 6. Taustatieto on tarpeellista kirjoittaessa :)

  VastaaPoista
 7. Kalevalasta voi ammentaa vaikka miten paljon aineistoa.

  VastaaPoista
 8. Minulla on Kalevala. Silloin tällöin saan innon lukea sitä. Varsinkin silloin, kun iskee päälle yrittää itsekin riimitellä kalevalaisella poljennolla. Kalevalaiset kielikuvat ovat niin hienoja, ettei vertaa.
  Onnea uudelle kirjahankkeellesi. Sinulta ei aiheet lopu.

  VastaaPoista
 9. Koko Kalevalaa en ole lukenut, mutta ehkäpä tässä joutilaina lähivuosina sekin pitää kirjastosta lainata. Kirjan kirjoittaminen käy varmaan ihan työstä, eipä ole sitä tullut vielä kokeiltua. Päiväkirjan kirjoittaminenkin nilkuttaa pahasti. Tuskin siitä minulla mitään tulisikaan, mutta sinulta se onnistuu varmasti. :-)

  VastaaPoista
 10. VOi juku, että taas sulta on tulossa kirja!
  Onnea jo nyt!

  VastaaPoista