torstai 15. tammikuuta 2015

Vahoja

 
Mehiläishoitajan työ painottuu miltei yksinomaa kesään. Mutta kun oikein kovasti miettii, voi jotakin tehdä talvellakin. Syksyllä sulatin vanhat tummuneet kakut vahaksi ja sovin toisen mehiläishoitajan kanssa, että hän voi käydessään viedä myös minun vahani vahavalimoon.
Ensin piti käydä Bauhausista ostamassa kunnon laatikot.

 
Vahoja oli kerääntynyt monelta vuodelta. Niistä tuli kolme laatikollista.

 
Niitä piti vähän pieniä, että mahtuivat laatikkoon. Nämä vahat ovat roskaisia, mutta valimossa ne puhdistetaan ja valssataan levyksi. Niiksi, joista olette nähneet tehtävän kynttilöitä. Ennen vanhaan mehiläisvaha oli tärkeä kynttilöiden raaka-aine ja kreikkalaiskatolisten tuohukset tehdään aina mehiläisvahasta.
Minä en niistä kynttilöitä juuri tee, vaan ne pannaan keväällä pesiin.

 
Tämä vahojen säilytyshuone on ollut ennen leikkimökki. Sinne on jäänyt muistoksi tyttärieni taideteoksia.

8 kommenttia:

 1. Minullakin on jo muutama kilo vahaa, ei vielä isoja määriä.

  VastaaPoista
 2. tämä on juuri minun mieleistäni kierrätystä:)) hauska vertailla taas kerran tuulento, miten hyödynnämme huusholliemme erinäisiä tiloja, mul lasten leikkimökki toimii värjäystarvikkeiden varastona, mites muutenkaan;)

  VastaaPoista
 3. Hienoa, mielenkiintoinen postaus. Aina oppii uutta :-))

  VastaaPoista
 4. Voisihan vahoja alkaa kehittämään vähitellen tässä. Mutta ensin meillä hiihdetään helmikuun lopulle ja vasta sitten aletaan miettiä kevättä ja kesää. Finlandia-hiihto ensin... vahajämät veimme jo syksyllä vahavalimoon...

  VastaaPoista
 5. Myytkö jossain hunajaa? Kaikki melkein mitä tiedän mehiläisistä ja mehiläisten hoitotyöstä, on täältä sinun blogistasi luettua.
  Ollapa minulakin joku tila, missä säilyttää tärkeitään.

  VastaaPoista
 6. Kiva lukea täältä tämä vahojen lähtötilanne. Vahasi ovat menossa sievissä laatikoissaan kohti valimoa puolessa matkassa ja nyt perjantaina saapuvat määränpäähän. Sain omat vahani sulatettua ja kaappaan kaikki kyytiin perjantaina töihin mennessä ja jatkan matkani Vesilahdelle. Tässähän kaikki menee näppärästi ja ovat varmasti iloisia näin isosta määrästä raakavahaa, kun siitä on hieman pulaa nyt. Terveisin toinen mettistarhaaja 🐝

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista