perjantai 22. elokuuta 2014

Rauhaa?

 
Mehiläispesillä vallitsee nyt rauha, kun hunajat on otettu ja syöttö aloitettu. Mettiset ovat keränneet hunajan talvivarastokseen ja kun se otetaan pois, tilalle on annettava ruokaa, sokerivettä. Sitä menee kuivasokerina laskettuna noin 25 kg. Rauhallista ei sitten vuorostaan ole linkoomossa. Siellä saa tehdä töitä hiki tukassa ja mettisistäkin on ollut kiusaa. Minä vähän väsähdin hunajan oton aikaan ja päätin, että puolet pesistä lähtee ensi keväänä jos ostajia on. Jätän tämän mökin tarhan ja ehkä jonkin hyvän pesän, josta olen tykännyt.
 

 
 
Olen aina liiankin innokas kokeilemaan uusia lajeja, vaikka en tiedä hölkkäsen pöläystä niiden käytöstä. Niinpä kysynkin teidän, taitavien kokkien neuvoja, miten näitä mangoldeja syödään.Keitetäänkö vai paistetaanko vai syödäänkö raakana. Apua! Älkää sitten antako kovin monimutkaista ohjetta!


Entä tämä lehtikaali? Tehdäänkö siitä kaalikeitto vai mikä?

 
Entä tämä fenkoli? Mihin sitä laitetaan ja voiko sitä kuivata vai olisiko pitänyt kasvattaa juurimukulaa, olen sellaisen joskus ostanut kaupasta???

 
Zilga se kypsyttelee terttujaan, niitä minä osaan ohjeitta syödä!

Omenapuussa on liikaakin omppuja, oksat taipuvat maahan saakka ja omput taitavat jäädä kovin pieniksi.


8 kommenttia:

 1. Mangolia syödään kuin pinaattia ja siitä voi tehdä pieniä kääryleitä sisälle sieni tai lihaa sipulia ja keitettyä tummaa riisiä. Mausteita maun mukaan ja pannusta voissa paistaen tai uunissa pellillä. Varsiosat otetaan kääryleissä ohentaen ja pinaatin tapaan käytä vain lehtiosaa, varret keitetään suolavedessä ja syödään parsantapaan hyvän kastikkeen kera. Mangoldia munakaskin on ihanaa. Lehtikaalia meillä syödään salaattina ja keski ruoto pois sopivat vaikka keitoruokaan . Fenkoolia en ole käyttänyt kuin kaupasta ostettuja . Hyvää ruokahalua namskis....

  VastaaPoista
 2. Oi, miten ihanaa Zilgaa - isoja terttuja. Meillä ulkona vielä raakaa. Mangoldista ks. blogistani.

  VastaaPoista
 3. Lehtikaalia olen käytänyt ihan höyryttämällä tai keittämällä ruuan lisukkeena. Myös kääryleeksi se taipuu kun kuumassa vedessä käyttää. Lehtikaalia voi ottaa maasta vaikak pakkanen jo puraisee sitä. Fenkoli sopii kalan kanssa. Ja aivan ihanaa on fenkolin mukulasta ja varsista tehty sosekeitto. Olen laittanut sekaan makua miedontamaan kesäkurpitsaa. Kaikki keitetään ja soseeksi ja sitten sekaan klöntti sulatejuustoa, nam.

  VastaaPoista
 4. Pitäis tulla teille omenavarkaisiin;)

  VastaaPoista
 5. Kyllä Rantakasvi tiesi Lehtikaalin menun. Olen täysin samaa mieltä!

  VastaaPoista
 6. Muutamasta pesästä minäkin olisin valmis luopumaan. Muutama omena teilläkin ;D

  VastaaPoista
 7. Lehtikaalen kuivattaminenkin onnistuu vallan hyvin. Kuivana mennee pienneen tillaan ja sitä voi käyttää keittoihin, muhennoskiin, leipätaikinaan... mihin nyt keksiikään lisätä.

  VastaaPoista
 8. Aivan ihania herkkuja olet kasvatttanut. Naminam!

  VastaaPoista