lauantai 12. heinäkuuta 2014

Nyt alkoi kiireet

 
 Soitto karkuteillä olevasta parvesta avasi silmät ja huomion. En ollut älynnyt, että nämä helteet saavat aikaan mehiläispesissä tungosta ja kuumuutta. Lähdin kuitenkin laittelemaan sulkuristikoita, olihan niiden aika oikeastikin. Tämä juttu on sellainen, että ensin etsitään emo niiden sadan tuhannen mehiläisen joukosta ja laitetaan alalaatikkoon. Väliin tulee sellainen ritilä, jonka läpi mehiläiset pääsevät, mutta isompi emo ei. Tarkoitus  on sitten se, että hunajan oton aikaan ylälaatikoiden kakuilla ei ole enää sikiöitä, vaan ne ovat kuoriutuneet mehiläisiksi  ja sikiöt ovat alalaatikossa emon seurassa.

 
 
Vasta juhannuksen aikaan pesät olivat täysin ilman ruokaa ja kävin laittamassa niille hiukan hunajaa hengen pitimiksi. Mutta nyt! Hunajaa oli pesä täynnä ja mehiläiset haaveilivat karkuteille lähdöstä, kun sinne ei enää muka mahtunut. Niinpä laitoin tyhjän laatikon heille, mutta arvaanpa, ettei se riitä. Täytyy alkaa tekemään lisää kehiä, pestä linkoomo ja sen eteinen pian tulevia hunajalaatikoita varten.

Nämä mehiläistyöt ovat aina sellaisia, että ensin pitää tehdä yks työ ja sen perään toinen ja kolmas, että pääsee tekemään sen varsinaisen. Niinpä nytkin pitää ensi sulattaa vanhat hunajat astioista pois, että saan pestyä ne, että voin pestä linkoomon että saan  lingottua uutta hunajaa. Sitä näissä kuvissa nyt tehdään.

8 kommenttia:

 1. Mukavia vaikkakin kiireellisiä päiviä hunajan parissa!

  VastaaPoista
 2. Tuo mehiläisen hoitotyö on hyvin monivaiheista ja mielenkiintoistakin. Toivotaan jotta hunajaa tulee hyvin.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista tuo mehiläisten hoito. Mutta monenlaista työtä se vaatii, olet kyllä tarmokas.

  VastaaPoista
 4. Kyllä Tuulento osaa käsitellä mehiläisiä !

  VastaaPoista
 5. Hunajaista hommaa tarmokkudella hoideltua!

  VastaaPoista
 6. On hommaa siellää!
  Meillä on jo lingottu ja hunajan hakijoitakin on ollut. Emme laita lainkaan sulkuristikoita, vaan haemme pesiltä useammin laatikoista, koska pesät ovat pihapiirissä pääasiassa. Saamme kehät takaisin pesälaatikoihin pian.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista puuhaa.
  Hunaja on minunkin herkkua.

  VastaaPoista
 8. Hunaja on hyvää peikosta, ja mehiläiset mukavia. Peikko on miälisnänsä, että niitä on. :) Ja niiden hoitajia.

  VastaaPoista