sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Voimajauhe


 Yksi vihannes on kuulemma ylitse muiden, nimittäin nokkonen. Kuuntelin luentoa, jossa esittäjä sanoi, että jos olisi vain yksi ruoka-aine, jonka saisi valita, se olisi tämä nokkonen.

 Niinpä minäkin sitten innostuin sitä ihan urakalla keräämään. Nokkonen on ennenkaikkea hyvä raudan lähde, ja vieläpä sellainen, jonka elimistö ottaa kilvan vastaansa.
Kuivattelen sitä saunan lauteilla ja kuivurissa.

Tässä sitä voimajauhetta nyt on, yhden kuivurillisen verran. Sitä saa ottaa kuulemma päivässä vain yhden teelusikallisen, niin vahvaa se on.

12 kommenttia:

 1. Sekoitatko jauheen johonkin ruokaan, vai otatko tuosta vaan? Onko tulinen hyppysellinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekoitan vaikka jugurttiin. Ei ole tulista, mutta kuivat lehdet pistelevät käsiä!

   Poista
 2. Tuo nokkosjauhe sopii mihin vain sekoittaa, tulee virkistävä maku ja virtaa elämään. Samoin nokkonen puhdistaa meitä sisältäpäin.

  VastaaPoista
 3. Mitäs muita vaikutuksia tällä nokkosella on kuin rauta? Tätä löytyy kyllä varmaan lähes joka pihasta, oikein ehtymätön luonnonvara!

  VastaaPoista
 4. Nokkoneen on monipuolinen kasvi. Olen myös nauttinut nokkosjuomaa ja keittoa. Kekseliäs kuivaustapa saunan lauteilla.

  VastaaPoista
 5. nokkosesta saa todella hyvää viherjauhetta ripoteltavaksi erilaisiin ruokiin hivenaineiden ja raudan lähteeksi. meiltäkin löytyy pari isoa pahvilaatikollista kuivattuna talven varaksi. meillä ei ole kasvikuivuria, vaan kuivatamme kasveja ja sieniä lattialämmmöllä ja perinteisesti pienissä nipuissa valolta suojattuna hyvin tuulettuvassa vintissä.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista. Jospa ensi kesänä kokeilisi. Onko nuoret nokkoset parempia vai voiko niitä kerätä pitkin kesää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuoret ovat varmaan parempia. Otin vain vihreän lehtitupsun, mutta keväällä sitten lisää. Netistä löytää paljon tietoa!

   Poista
 7. Joskus keväällä olen nokkosia kuivattanut ja tehnyt pinaattikeiton tapaan.Kuivurilla en ole kuivattanut, hienoa jauhetta niistä tuleekin.

  VastaaPoista
 8. Ruokiin kuten soppiin ja kastikkeisiin olen nokkosta laittanutkin ja sämpylöihin. Ja kuivannut kyllä kuten viimeksi viikonloppuna!

  VastaaPoista
 9. Minäkin olen käyttänyt sämpylätaikinaan ja pinattikeiton tapaan.
  Et kait kuitenkaan käynyt sanomassa polttiasten päällä. Kerran olen seljällen lentänyt pikinit päällä uusien nuorien polttiaisten päälle ja arvaa että oli sähikäinen olo vielä huomenissa.

  VastaaPoista
 10. Sämpylöihin olen ajatellut kans kokeilla nokkosta. Olen käyttänyt kermaviilikastikkeessa ja lätyissä. Nokkonen kuulemma lisää maidon määrää imettävillä, niin en ole nyt uskaltanut kokeilla. Maitoa on liikaakin välillä.

  VastaaPoista